Välj en sida

MIN INRIKTNING

Mitt föreläsande startade med inriktningen dyslexi och musik, hur dyslexi inverkar på musikens område efter min examensuppsats i ämnet. Dyslexi generellt, vad det kan innebära etc har dock alltid parallellt funnits med. Vad dyslexi egentligen beror på, finns det fortfarande endel delade meningar om, vilket är viktigt att vara medveten om och ödmjuk inför.

Jag presenterar En Bild av Dyslexi byggt på forskning, litteratur, egna och andras erfarenheter och tankar. Mitt koncept rymmer en helare bild där även styrkor får plats. Problematik kring att läsa och skriva anser jag är en naturlig följd av ett annat sätt att tänka och fungera, som också innebär fördelar på andra områden.

Susanna: You are engaged in an important task — helping people to understand dyslexia and avoid stigmatizing people with dyslexia. I applaud your efforts to help people to understand that dyslexia involves a different organization of the brain and the visual field, not a deficit. It produces not only disadvantages most evident in difficulties with reading but also advantages from different patterns of visual organization, including talents in detecting patterns that include the whole visual field. It was a pleasure to meet you and to learn about your important efforts to gain better treatment of people with dyslexia. I think that is a great thing you are doing and I appreciate that.

Best regards,

Kurt Fischer

Ph.D. Director of Mind, Brain, & Education. , Harvard Graduate School of Education. Cambridge, MA, USA

The work you are doing to help people in Sweden learn about the many strengths of those with dyslexia is vitally important. Understanding is the key. And so I urge you to press on with this excellent work.

Dr. Matthew H. Schneps

LVL Director Research Professor, UMass Boston, Laboratory for Visual Learning, USA

Boken:
Dyslexi + Styrkor = Sant

Av Susanna Cederquist
”Multibok” – Se, läs och lyssna direkt!
Mer info om boken finner du på www.dyslexistyrkor.se eller Köp här.

Blipsay

Boken ”Dyslexi + styrkor= sant innehåller Blipsay Lyssningskoder, så du väljer om du läser med ögon eller öron! Blipsay är en ny teknik som tillgängliggör tryckt text auditivt, blippa lyssningskoden bredvid texten och lyssna på den uppläst av en professionell inläsare.
Se mer på Blipsay.se

Affischer: Dyslexi + Styrkor = Sant

Affischer med citat ur boken Dyslexi + Styrkor = Sant
Se mer och köp affischerna här.

Uppsats
”Jag kan inte tänka platt, hur påverkar det musicerandet?”

Susanna Cederquist uppsats i ämnet dyslexi och musik:
”Jag kan inte tänka platt, hur påverkar det musicerandet?”

Läs uppsatsen

Essay in English

Lyssna på uppsatsen

Bok: Funktionsnedsättning Funktionsuppsättning SMOK

Susanna bidrar med ett kapitel i boken ”Funktionsnedsättning Funktionsuppsättning – boken om hur vi får en kulturskola för alla!”
Utgiven 2011 av SMOK, Stewe Gårdare och Håkan Sandh (red)

Läs Susannas kapitel

Läs hela boken

Lyssna på boken

Film:
Dyslexi är en gåva

Innehåller klipp från en intervju med Susanna Cederquist / En Bild av Dyslexi. Inspelad 2015. Publicerad 2016 av doktorn.com

Artikel:
Dyslexi och musikalitet

I artikeln ”Dyslexi och musikalitet” refererar Barbro B Johansson, professor i neurologi, till Susanna Cederquist. Publicerad i tidningen Elevhälsa, nr 4/2009–2010

Artikel:
Gör texten lättillgänglig – men inte lätt

Som dyslektiker behöver man inte ha förenklad text eller mer lättlästa böcker. Istället måste alla sorters texter göras tillgängliga för dem som läser med öronen. Vi har inte råd att gå miste om dyslektikers uppfinningsrikedom och skapande förmågor.
Läs artikeln i Lärarnas Tidning
Artikeln är tillgänglig med Blipsay Lyssningskoder.

Artikel:
Läs och skriv

’ ’Vi dyslektiker har mer än problem gemensamt’  ’ Publicerad i tidningen Läs & Skriv 2/2012

Artikel:
Tredimensionella perspektiv på dyslexi

Dyslexi presenteras ofta som problematik runt text med svårigheter att läsa och skriva. För mig handlar dyslexi snarare om sätt att fungera, som visserligen gör det svårare att läsa och skriva, men som också ger styrkor och kompetenser inom andra områden.Skriver Susanna Cederquist i sin artikel i tidningen Elevhälsa nr 1, 2017.

Susannas artikel går att få uppläst genom tjänsten blipsay. Ladda först ner en QR-läsare som app till mobilen, skanna sedan av koderna intill texten och lyssna på artikeln i din telefon.
Läs mer: www.blipsay.se

Artiklar: föreläsningar på Kungliga slottet

Samarbete med Slottet och Prinsparets Stiftelse ”Har återigen förmånen att bli inbjuden till slottet och hålla i utbildning/föreläsa för medlemmar ur kungafamiljen, chefsgruppen på hovet mfl. – Så roligt med igenkänning, medhåll och fina lovord i detta viktiga ämne!”Susanna Cederquist samarbetar med Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse och kampanjen Dyslexialand. Susanna sitter i expertrådet och är bollplank i arbetet.
Läs mer
Föreläsning vid Symposium på Slottet

3 föreläsningar har det hittills blivit på slottet och den senaste vid Symposiet 21 november 2017, vilken även livesändes. Se föreläsningen här.

”Temat för symposiet är dyslexi och styrkan med att vara olika i samhället, skolan och på arbetsmarknaden. Prins Carl Philip inledningstalar. Därefter talar föreläsare och grundare av företaget En Bild av Dyslexi Susanna Cederquist, entreprenören och företagsledaren Pigge Werkelin, idéhistoriker Gustav Källstrand, regionchef vid rekryteringsföretaget TNG Elin Öberg samt frågestund med utbildningsminister Gustav Fridolin.”

Källa: Kungahusets hemsida, här.

Mer bilder finner du här

Mer skrivet om Symposiet:

”Den 21 november arrangerade Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse ett symposium med temat Olikheter lika med styrkor. Under en fullspäckad eftermiddag varvades föredrag, rundabordssamtal och diskussioner i syfte att bredda bilden av dyslexi, lyfta styrkan i att se världen på ett annat sätt och upplysa om kampanjen Dyslexialand där olika personer med dyslexi berättar hur de kommit dit de är idag, både trots och tack vare sin dyslexi. Sveriges Kommunikatörer var på plats och tittar med värme tillbaka på ett perspektivgivande symposium. Dyslexi betyder, översatt från grekiska, svårigheter med ord och förknippas vanligen med läs- och skrivsvårigheter. Susanna Cederquist, föreläsare på symposiet och grundare av företaget En bild av Dyslexi, menar dock att det finns mycket annat än läs- och skrivsvårigheter som förenar dyslektiker. Hon vill utmana den snäva bilden av dyslexi som en svårighet och menar att mycket tyder på att dyslexi är ett annat att sätt avkoda och ta in information, och att det kommer med många styrkor. Bland annat är dyslektiker starkt representerade i chefspositioner och dyslektiska astrofysiker har en häpnadsväckande förmåga att upptäcka svarta hål i rymden. Superentreprenören Pigge Werkelin, som bland annat startat flera campingplatser och sju flygbolag, håller med  Susanna Cederquist om att dyslexi kan vara en styrka…”

Urklipp ur text: https://sverigeskommunikatorer.se/nyheter/prins-carl-philips-och-prinsessan-sofias-stiftelse-breddar-bilden-av-dyslexi/

Omnämnande och mer om dagen finns även att läsa på Kungahusets hemsida här eller http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt/drottningenochprinsparetvidolikheterlikamedstyrkor.5.3540970315ee31040571ec6.html

Ett av de tidigare besöken och utbildningstillfällena uppmärksammades även det i media. – 2017

Omnämnande i Expressen.

Omnämnande i Svensk Dam.

Blogginlägg:
kommunicera effektivare – nå fler!

Susanna Cederquist / En Bild av Dyslexi gästbloggar för Sveriges Talare. Kommunicera effektivare – nå fler!

Intervju: Athena

Intervju med En Bild av Dyslexi/ Susanna Cederquist av Athenas talarförmedling.

Krönika: Att stängas ute

Med olika medel kan vi uppnå samma mål skriver Susanna Cederquist i en Krönika i Tidningen Auris, tidskrift för hörselskadade, nummer 2 2017.

Podd: Dyslexiradio

Inläsningstjänsts podd om dyslexi. I detta avsnitt pratar vi med Susanna Cederquist, musiklärare, dyslektiker och föreläsare kring dyslexi. Vi pratar om kopplingen mellan dyslexi och musik och även perspektivet att se styrkor i dyslexi.

Podd: Dyssepodden avsnitt 8

Samtal med Susanna Cederquist / En Bild av Dyslexi om dyslexi och styrkor. Inspelat 2016.

Podd: Styrkor med dyslexi

Lyssna på ett poddavsnitt med Susanna Cederquist på Lärkraft.se 8 min långt. Inspelat dec 2016.

SR:”Läs och lev”

SR, Sveriges Radio: programserien ”Läs och lev”, avsnitt 2. Susanna Cederquist / En Bild av Dyslexi intervjuas om dyslexi. Sändes 2016 Lyssna här.

Debattartikel: Lundagård.se

Debattartikel ”Ta hela bilden av dyslexi på allvar”  av Susanna Cederquists publicerad 6/3 2017. Artikeln är ett svar på ”Dyslexi kan bero på dålig undervisning” publicerad 20/2 2017.

Insändare: Hej Skolverket!

– Varför är det finast att läsa med ögonen, Skolverket? Insändare som belyser vikten av tillgänglig text och allas rätt till en likvärdig utbildning. I Dyslexiförbundets tidning ”Läs och Skriv” nummer 1, 2017, av Susanna Cederquist / En Bild av Dyslexi.

Annat intressant med koppling till dyslexi

Artikel: Annie Murphy Paul

”The Upside of Dyslexia”, New york times Annie Murphy Paul

Artikel: Anställer dyslektiker

Marketing firm posts ‘only dyslexics need apply’ job advert, The Guardian, publicerad 11 februari 2016 Av Matthew Weaver Språk: Engelska

Artikel: Dyslexi är en gåva

Dyslexia is not a disability – it’s a gift The Guardian, publicerad: 24 juni 2013. Av Sally Gardner Språk: Engelska

Artikel: Se de dyslektiska styrkorna i klassrummet

Recognizing Dyslexia’s Strengths in the Classroom i Educational Leadership EL Educational Leadership – http://www.ascd.org/ April 2017 | Volume 74 | Number 7 Differences, Not Disabilities Av Fernette Eide Språk: Engelska

Beatrice Sauvageot

Beatrice har ett helhetligt synsätt på dyslexi som hon använder sig av i sin verksamhet. Läs mer på hennes hemsida. (Mycket av innehållet på sidan är än så länge endast på franska).

GCHQ anställer 100 personer med dyslexi

Brittiska underrättelsetjänsten använder dyslextikers förmåga att analysera komplex information.

Podd: om dyslexi på engelska

Från Different Brains  – Lyssna här
Första avsnittet publicerades 29 november 2016 differentbrains.com
Språk: Engelska

Mer information hittar du här.

Se hela bilden av dyslexi

En översikt över dyslexi, där även styrkor finns med.
Från Yale Center for Dyslexia and creativity.
Tecken på dyslexi / Signs of Dyslexia: The Yale Center for Dyslexia and Creativity.
Mer information finner du här.
Språk: Engelska

William Dreyer

Den ”dyslektiske” uppfinnaren och professorn beskriver olika typ av tänkande.

FILMER

Because I’m Dyslexic ”För att jag är dyslektiker så”

Peppande film om dyslexi och MIND-styrkorna på 1 min och 26 sek.
(Mer info i ”Dyslexi + Styrkor = SANT?)

Filmer från Conference on Dyslexia and Talent 2013 USA

Ett urval ur några av de intressanta föreläsningarna på temat Dyslexi och Talang från Conference on Dyslexia and Talent 19 – 21 April 2013 Norwalk, CT, USA.

Film från Kongress dyslexia och innovation 2014

Ett kort sammandrag från kongressen om dyslexi och innovation i San Francisco i Mars 2014.

Mer information:

Litteratur, erfarenheter, filmer och forskning kring en bredare bild av dyslexi, dyslexi och styrkor etc finns översatt till svenska i boken Dyslexi + Styrkor = Sant, S. Cederquist 2015
Dyslexi + Styrkor = Sant