referenser_pennaSagt om En Bild av Dyslexi:

referenser2

 

En verklig ögonöppnare! På ett så fint och lättillgängligt sätt gav Susanna mig massor av ny insikt och verktyg och motivation! Jag fick förmånen att berätta för mina kollegor redan två dagar senare på en medarbetarträff och jag kände att jag kunde förmedla. Jag känner mig motiverad att använda olika verktyg som vi fick prova på. Jag känner mig stärkt och sugen på att lära mer. T ex genom att läsa i Susannas bok. (När jag förberedde för mina kollegor började jag redan läsa där och kunde citera från den.) Överhuvudtaget förhållningssätt, att låta alla elever prova olika verktyg, ja, det var superbra!

Deltagare i heldagsutbildning om dyslexi och tillgänglig utbildning ht-16 

(Målgrupp: Lärare, speciallärare, specialpedagoger och rektorer och skolledare.)

 

Funktionsvariationer och inkludering är ständigt aktuella begrepp i skolans värld. Ändå gav din föreläsning nya och omvälvande perspektiv. Tack Susanna för en spännande och utvecklande förmiddag!

Mats Kjellmer

Rektor

Stockholms Estetiska Gymnasium / ht-17

”Jag är väldigt glad att vi kom i kontakt med dig – det är otroligt värdefullt för både våra studenter och lärare.”

Maria Wilenius

Chef utbildningsadministrativa avd./ Head of Education and Student Affairs

Stockholms konstnärliga högskola: DOCH Dans och Cirkushögskolan, Operahögskolan och Stockholms dramatiska högskola

 

”Jag blev tipsad om Susannas examensarbete på KMH. Läste det och blev mycket intresserad. Dyslexi är ju en stor fråga när det gäller läsning av text. När det gäller läsning av noter finns en mycket begränsad kunskap. Kanske rör den 10% av alla som vill lära sig spela ett instrument med hjälp av notskrift! Jag anlitade sedan Susanna som föreläsare och hennes föredrag var väl förberett, mycket strukturerat och sätter, som sagt, fingret på en mycket viktig fråga inte minst inom musikutbildningen. Det är ett föredrag som i hög grad berör all undervisning på musik- och kulturskolor. Naturligtvis i första hand musik, men även andra ämnen. Rekommenderas varmt.”

Håkan Sandh
Projektledare, fd Sveriges Musik- och kulturskoleråd

 

”Tack för en fantastisk föreläsning!

Det du berättar om är helt fantastiskt, galet viktigt och jag önskar att jag sett din föreläsning för 20 år sedan.”

Student

 

Jag själv har fått en större och ökad förståelse för dyslexins tillgångar och inte bara brister som jag tidigare matats med då det är en funktionsnedsättning. Istället kan man tänka att det är en funktionsuppsättning eller en funktionsvariation. Susanna har hjälp mig att se de tillgångarna…

Hon är trevlig, strukturerad, pedagogisk, lyhörd och framförallt förstående. Susanna har även varit en klippa som handledare för mig när det exempelvis gäller kontakten med högskolans övriga samordning av stöd. Handledningsträffarna har hjälp mig med strategier för hur jag ska kunna hjälpa mig själv i studiesituationer, men även mina elever…

Jag är oerhört tacksam för all den hjälp och kunskap jag har fått av Susanna!

Efter avslutad dyslexikurs/handledning

Högskolestudent/Lärarstudent 2016-2017

Var funktionär på dysleximässan i Jönköping i helgen och lyssnade på din föreläsning. Jag jobbar som Dyslexipedagog på en F-9 skola Varbergs kommun. Du gav mig så många tankar och ett sätt att förstå hur en del dyslektiker tänker. För mig var det helt fantastiskt! Fortsätt att förmedla ditt budskap, du är jätteviktig! Tack

Ingrid

 

 

Jag har börjat att identifiera styrkorna med min dyslexi. Att kommunicera och ta del av språket kan göras på många olika sätt inser jag nu efter våra samtal. Jag har fått ett nytt synsätt och ny inställning till min dyslexi. Det har satt igång många tankar, känslor och idéer. I fortsättningen kommer jag att vara öppen med min dyslexi för min omgivning och inte skämmas över den.

Jag rekommenderar varmt Susannas kurs.

 

Deltagare i handledning/dyslexikurs vt-17

43-årig kvinna, Affärsutvecklare med engelsk ekonomiutbildning

 

Fullständigt briljant. Hon gjorde klart direkt vad det var för syfte med dagen och hur upplägget skulle se ut. Dessutom pratade hon ur egen sak eftersom en hel del av det hon sa var självupplevt. Det ger föreläsningen mer djup och det blir aldrig för en sekund segt under hela dagen. Jag var väldigt nöjd när jag åkte hem. Tack!

Deltagare i heldagsutbildning ht-16

 

 

Jättebra, intressant att se detta ur ett affärsperspektiv och en möjlighet istället för som en funktionsnedsättning.

Axfood HR

 

Under din föreläsning på dysleximässan i lördags berättade du något som berörde mig väldigt stark. Det du förklarade om hur texten på pappret rör sig tredimensionellt och som att det vita ibland kommer framför bokstäverna. Hur orden vibrerar och bildar mönster. Detta har jag upplevt hela livet men aldrig vågat berätta för någon människa. Att du sa det igår, fick nästan tårarna att komma under din föreläsning. Du sa väldigt många saker igår som berörde mig väldigt stark eftersom jag kände igen mig så mycket. Att det inte går att tänka platt blev en förklaring till så mycket. Tack för en väldigt bra föreläsning som startade många tankar hos mig.

/Ulrik

 

Den bästa kurs jag gått på när det gäller endagarskurser.

Deltagare i heldagsutbildning ht-16

 

Jag är väldigt glad att vi kom i kontakt med dig – det är otroligt värdefullt för både våra studenter och lärare.

 

Maria Wilenius

Chef utbildningsadministrativa avd./ Head of Education and Student Affairs

Stockholms konstnärliga högskola / Stockholm University of the Arts

DOCH Dans och Cirkushögskolan

 

Fastän jag har lång lågstadielärarerfarenhet blev Susannas föreläsning en riktig aha-upplevelse. Hon berättar med inlevelse om hur hennes skoltid som dyslektiker påverkat inlärningen. Dessutom delar hon med sig av konkreta råd och tips om vad jag som lärare kan göra för att underlätta för elever med dyslexi. Intressant och tankeväckande att ta del av för skolpersonal, föräldrar och elever med dyslexi. 

Lilian Samuelson

Fd. Lågstadielärare och skolledare Västbergaskolan AB

 

”The work you are doing to help people in Sweden learn about the many strengths of those with dyslexia is vitally important. Understanding is the key. And so I urge you to press on with this excellent work.”matthew

Dr. Matthew H. Schneps, LVL Director

Research Professor, UMass Boston, Computer Science 

Laboratory for Visual Learning

 

 

-Susanna var en bra föreläsare och hon var lätt att lyssna på. Hon blandade teori och egna upplevelser på ett MYCKET BRA SÄTT.

– Engagerad, kunnig, glad, ambitiös, tydlig. BRA!

Deltagare i heldagsutbildning ht-16

– Mycket duktig och fängslande föreläsare!
– Inspirerande och med kunskap en kunskap utifrån egna erfarenheter.
– Duktig och trygg i sin roll och man märkte att hon talade efter egna erfarenheter vilket ger en trovärdighet och bra svar på de frågor som dyker upp.

Deltagare i heldagsutbildning ht-16

 

Tack för en jättebra föreläsning i Malmö!..Jag visste inte så mycket om dyslexi innan, så det betydde mycket för mig att få veta mer om både dyslexi i allmänhet samt musik och dyslexi. Tack så mycket!!

Student vid Musikhögskolan i Malmö

 

Mycket utmärkande för just din föreläsning är ditt fokus på styrkor som dyslektiker äger samt den insikt du gav om att det skrivna ordet inte alltid behöver ha högst status. Det gav en insikt hos många om hur vi alla kan ha olika så kallade dysfunktioner på olika plan eller inom olika områden. Om man har dessa styrkor i åtanke när man som lärare gör sina planeringar för elever så kan det förhoppningsvis leda till planeringar med fler olika sätt att ta till sig text och göra den tillgänglig.

Lärare på Karlfeldtsgymnasiet, Avesta

Halvdagsutbildning  ht – 17

 

Hej! Hittade din hemsida och blev sittande med din uppsats nu ikväll. Det var verkligen precis i tid. Min dotter har Dyslexi och spelar fiol på kommunal musikskola hon älskar att musicera men är ovän med noterna. De blir inte vänner.Jag har hela tiden tyckt att de hindrar henne och musikläraren säger att hon har ett stort gehör. Hennes musiklärare är fantastiskt och har förstått så nu de sista veckorna har hon fått läxor att spela låtar på gehör. Har märkt att hon hellre tar gitarren och spelar på orgeln för då får hon spela som hon själv vill. Men tack för att du satte ord på mina tankar!

Mamma till 13-åring!

 

”Lärorik, intressant, spännande, nyskapande, pedagogiskt”

Sofia Ewerlöf

Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse

 

-Spännande att det var fokus på styrkor. Tänker att det är viktigt för de elever som får diagnosen att få veta om detta.

-Jag har fått en större förståelse för de elever som har dyslexi och hur viktigt det är med tillgänglig text för dem.

 

Deltagare i heldagsutbildning ht-16

 

– O, ja. Kursdagen låg helt i linje med vårt utvecklingsarbete:” Anpassningar och stödåtgärder” på vår enhet. Och anpassningar (textstorlek, styckesvis, färgkodning) har jag redan gett vidare i samtal.
– Ge eleverna valmöjligheter att läsa på texter på t.ex. läsa själv med ögonen, läsa själv med öronen eller att jag läser högt..
Deltagare i heldagsutbildning ht-16
– Ja! Jag kommer att använda mer mindmaps än tidigare, samt utnyttja de inbyggda funktionerna i Ipad på ett bättre sätt.
– Jag arbetar som specialpedagog och har som sådan ingen egen undervisning. Men i mitt arbete kommer jag absolut lyfta de tips Susanna kom med och de tankar jag själv fick.
Deltagare i heldagsutbildning ht-16

 

Spännande, intressant – jätteviktiga tankar som hon förmedlade till oss på ett tydligt och personligt och engagerat sätt.
— Lyfte musiken och kreativiteten till dess rätta plats.
— Fick bekräftat det jag tänkt på i min yrkesroll som instrumentallärare
— Fick Aha- upplevelser när jag hörde henne. Mycket kunnig, tydlig och inspirerande.
— Hon kunde liksom normalisera dyslexi till något vanligt och lyfta fram fördelar.
— Jaa,,,, man kände ju igen sej i många situationer och fick kanske ett litet ”kvitto” på hurdet står till för en själv. Intressant!
— Hon gav dyslexi en ny innebörd!

Ur utvärdering av länsdagarna med temat funktionsnedsättning och tillgänglighetGenomfördes Östersund 29/8, Sundsvall 30/8 -12

 

Susanna!
En läsning som träffade mitt i prick!

Mer än 40 års resa som notdyslexktiker blir plötsligt tydlig. Som att byta torkarblad…Lätt chockskadad över hur dåligt jag såg vägen. Du borde skrivit detta betydligt tidigare, som jag ser det. 40 år tidigare adresserat till min första pianolärare är väl kanske lite väl att ta i,men…
Hjärtligt tack till intressant och träffsäkerläsning!

Gott Nytt År! Önskar Sven

 

Hej Susanna!

Jag har just läst ditt ex-arbete om dyslexi – mycket intressant och många tänkvärda uppslag till vidare studier och metodisk utveckling! Och så såg jag att min artikel från 1990 fanns med som källa, tyvärr funkar inte den länken längre, men jag kan maila artikeln om du vill.

mvh
Ola

 

Tack för en fin föreläsning! Gav mersmak och kunskap samt inspiration till fortsatta diskussioner i kollegiet på Kulturskolan i Malmö!

Lärarförbundet i Malmö

 

 

Det här var en föreläsning med tillhörande workshop som ALLA UNDERVISANDE PEDAGOGER BORDE GÅ PÅ!!! Allt för att få utökad kunskap!

Deltagare i heldagsutbildning ht-16

 

Susanna,
It was such a pleasure meeting you at KIPP Infinity Middle School here in Harlem, New York. Thank you for giving up your generous time to meet with our students who have dyslexia (although they were absent those days!). Both Kate and I learned so much from our short time with you. I have actually implemented some of the ideas that you gave me on how to help those with dyslexia. And the progress and motivation of one particular student has been amazing! Thank you again for sharing your resources, your knowledge, and your time.
Julia Lee
Speech-language pathologist
KIPP NYC

 

Tack, Susanna, för en intressant och upplysande eftermiddag med flera ”aha-upplevelser” i ämnet dyslexi. Skönt att du också betonar styrkorna inte bara problemen! Nu har även vi fått ”ett annat sätt att tänka”!

Tina Herrgårdh, Kulturskolan i Mjölby

 

”Jag rekommenderar absolut den enskilda dyslexihandledningen till andra, våra möten har förändrat både min syn på dyslexi och på mig själv. Den har hjälpt mig så himla mycket och jag har lärt mig ett helt nytt sätt att arbeta på inom mina studier. Det skall vara lika lätt för mig som för andra, det handlar bara om olika sätt”.

Högskolestudent i Stockholm

 

Tack Susanna för ett bra och inspirerande föredrag. Jag och alla lärare på Ystad Kulturskola önskar dig all lycka i framtiden med ditt arbete. Jag hoppas att vi kan hålla kontakten och kanske ses fler gånger i framtiden.

Vänligen Mikael Sondered

 

Jag kommer att ha stor nytta av innehållet under föreläsningen och workshopen – informationen och kunskapen vi fick till oss var matnyttig och direkt användbar i mitt arbete och i de projekt jag arbetar med.

Axfood HR

 

Tack för en intressant och bra föreläsning som du höll i Karlstad i lördags 13 okt.

Kulturskolan i Karlstad

 

– Styrkorna gjorde ett stort intryck på mig!

-Har fått några nya positiva infallsvinklar som känns bra att ta med mig i min undervisning
– …Informera kollegor om det viktiga med att lyssna. Alla kan lyssna, inte bara dyslektiker.
Deltagare i heldagsutbildning ht-16
– Att tänka på styrkor och att på att texten alltid ska vara tillgänglig för alla från början.

– Jag fick många aha upplevelser tex att alla behöver lika mål men olika och att inkludering betyder inte att ha alla i samma rum.

Deltagare i heldagsutbildning ht-16

 

 

Jag tycker att det var en klar fördel att vara med på både grunden och fördjupningen i och med att vi på så sätt både fick ta del av en teoretisk del och en mer praktiskt del. Saker och ting klarnar på ett helt annat sätt när man faktiskt får testa olika verktyg i praktiken och då får en större förståelse för hur de fungerar och samtidigt får inspiration till vad som skulle kunna användas i vår verksamhet.  Grundutbildningen var även den väldigt bra och pedagogiskt uppbyggd med kontinuerlig återkopplingar till agendan. Mycket proffsig framtoning och personliga exempel gör föreläsningen lätt att ta till sig, mycket bra!

Heldagsutbildning Axfoodakademien

 

Tack för en mycket värdefull information och att vi som var där, jag som inte läser, fick lära mig något viktigt, riktigt och för mig nytt.
Bestämt är det så att jag inte tänker: PLATT.

Marie-Sophie

 

Jag tyckte upplägget var mkt bra och Susanna förklarade på ett mkt bra sätt. Hon fick mig att förstå fördelarna med att vara dyslektiker.

Heldagsutbildning Axfoodakademien

 

Då många av våra utbildningar i dagsläget är väldigt textbaserade är detta något vi definitivt kommer att ta till oss och arbeta med för att göra våra utbildningar mer tillgängliga för alla.

Heldagsutbildning Axfoodakademien

– Tillgänglig text gav mig mycket inspiration,
– Som specialpedagog har jag ett stort uppdrag. Från att arbeta direkt med elevinsatser till att även arbeta på en organisatorisk nivå. Att ha tillgänglighetstanken och tillägget i Diskrimineringslagen i åtanke. Förflytta insatser från lärarnivå till en ”generell” nivå, lika för alla, känns viktigt. Insatser en skola gör för en elev ska vara förankrat hos all personal och tid /resurser finnas avsatta (det kan handla om mkt , t.ex. muntliga prov) Att skolan förmedlar, förankrar genom att processa tanken om ”vinsten med att vi är olika”, ”förståelsen för att vi är olika”, ”naturligheten med att vi är olika”
Deltagare i heldagsutbildning ht-16

Tack för en fantastisk föreläsning!

Tony Carlsson

AMB 

Academy of Music and Business

 

Jättebra, intressant att se detta ur ett affärsperspektiv och en möjlighet istället för som en funktionsnedsättning.

Heldagsutbildning Axfoodakademien

 

Hur vet man om elever har dyslexi? Vilka redskap behöver man för att underlätta undervisningen?
Dessa frågor och många fler besvarades av Susanna Cederqvist under en mycket intressant och lärorik föreläsning på och för Växjö Kulturskolas lärarkår. Susanna kan sitt ämne, inte bara genom forskning, utan även genom egen upplevelse.

Ingrid Stålne
Rektor, Växjö Kulturskola

 

Sagt om WORDS (Produkter):

Vilken bra illustration till dyslexi!

Ingrid

 

Tack för din mycket intressanta föreläsning under Kompkulmens studiedag i ämnet ”Tillgänglighet”. Som ett litet tack bifogar jag nedan några verser ut den Kompkulmensång som jag började skriva inför EU- projektet Kompkulmens start och som sedan har utökats med fler verser. Eftersom det i dagsläget rörande avtalsförhandlingarna om våra kommande löner har kommit till avgörande beslut, infogar jag även en vers som behandlar detta. De två följande verserna handlar om dagarna i Östersund och Sundsvall.
MVH / Lars Fahlgren

Melodi: Flickorna i Småland

7. Våra fackförbund de kräver nu att i vår lön vi får
varje månad tiotusen mer och så bättre status når.
När kompetensen ökar av kurserna vi går
blir lönen ännu högre väl och högre år från år?

11. I Östersund och Sundsvall en stor man med vit käpp
höll samman hela kursen bra med sånger på sin läpp.
”Tillgänglighet” var temat då vi lärde oss alltmer
om blindhet, andra handikapp och hur dyslektiker de ser.

12. En stålman till pappa var Westin väl rätt och slätt;
berättade om sonens ADHD, asberger och tourette.
Om fakta och ny forskning i dyslexi helt visst
intresserade vi lärde oss av Susanna Cederquist.

Ref:
Nu KOMPKULMEN kör för fullt för att mera kraft oss ge
att möta hårda krav och alla unga som vi se.
Ny metodik å pedagogik, å digital teknik
Kurser, som ska göra kompetensen mera rik…

Lars Fahlgren

 

Jag säger som alltid! Tur att det finns sådana som ni Eldsjälar! Tack!

Maria

 

En inspirerande dag som väckte många idéer. Väldigt bra!!!!

Heldagsutbildning Axfoodakademien

 

Hej Susanna!

Jag minns vårt samtal på Stockholms Central. Jag beundrade då, och gör fortfarande, din kunskap och insikt i alla problem som är förknippade med dyslexi. Och jag fascinerades av ditt tänkande i tredimensionella bilder. Jag läste din uppsats med stort intresse (fast i det oarbetade skicket var det lite rörigt) när den väl var färdig. Jag hoppas många läser den och kan ta del av dina erfarenheter.
Lycka till, Susanna! Och hör gärna av dig igen!

Kram från Lena Ågren

 

Tack Susanna för din medverkan i …
Tillgänglighetsdagar i Östersund och Sundsvall augusti 2012

KOMPKULMEN-året fick en innehållsrik och inspirerande start i tillgänglighetens tecken.
Susanna Cederquist ledde oss, under rubriken: ”En bild av dyslexi – Jag kan inte tänka platt, hur påverkar det musicerandet?” in i dyslexins vindlingar och gav oss fakta och egna erfarenheter samt tips på vad vi kan vara uppmärksam på och hur vi kan göra för att underlätta för våra elever.
Dessutom innehöll dagen:
”Jag är inte pappa till en skitunge – jag är pappa till Stålmannen!” Fredrik Westin berättade om sonen Olle – med ADHD, Asperger och Touretts syndrom – och hans liv tillsammans med familjen och i skolan fram till 11,5 års ålder – en resa där det gäller att leva i nuet och ha nästa stund oviss.
Dagens moderator Fredrik Ahlkvist, själv blind sedan tonåren, lotsade oss genom dagen och gav frågorna till reflexionstimmen samt musikalisk inramning på dagens tema tillsammans med vår projektadministratör Paula Lundgren.
Teater Barda avslutade med föreställningen ”Är du stör eller?” som bygger på gruppens egna erfarenheter om hur det är att leva med olika former av funktionsnedsättningar.
Du kan läsa mer om kompetensutvecklingsprojektet KOMPKULMEN på vår hemsida. Projektet berör all personal vid kulturkolorna i Jämtlands och Västernorrlands län.

Maria Tiger

 

Hej Susanna!
God fortsättning! Tack för samtal tidigare i höstas. Jag hoppas du lyckades få kontakter på musikhögskolan i Malmö. Annars får du gärna höra av dig igen.
Du har en väldigt fin hemsida – mycket snygg och lätt att följa.

Med bästa hälsningar Maria Becker Gruvstedt

 

Det är nu 10 år snart sen jag gick i pension med ett misslyckande att föra fram ett annat arbetssätt o ett annat tänk när det gällde dyslektiker som skickades till mig,som var specialläraren på skolan. Min sorgsenhet byts nu i glädje när jag genom att hitta sidan En Bild av Dyslexi förstår att det finns chans att tänkandet ifråga om dyslektiker och ett annat sätt att lära t.ex. avkodning av text kanske kan tränga in i skolans värld så småningom. Men skolvärlden är en mastodont på tunga lerfötter så det kan dröja. Tack alla ni som försöker dra kunskapen i forskningen om dyslexi till praktiken. Alltså till ett annorlunda sätt att lära läsa. På Umeå universitet fanns två forskare som drog slutsatser av forskningen och lärde ut ett annorlunda sätt för läsinlärning och gav redskap i diagnostik och ÅTGÄRDER för dyslektiker som misslyckats i den traditionella bokstav för bokstavsinlärningen. Jag hade förmånen att gå en utbildning för dem på Uppsala universitet. Om deras sätt användes i lågstadiet på alla elever skulle ingen dyslektiker sändas till specialläraren efter ett misslyckande. Den stora skadan för nästan alla dem sitter i själen. Alltså behöver ALLA,vuxna o barn, lära sig vad det handlar om. Att alla är olika o att det finns styrkor hos alla om vi bryr oss om att upptäcka dem. Så vi åtminstone undviker att såra barnen ömtåliga självkänsla genom vår okunskap. Undrar vem som lagt upp sidan En Bild av Dyslexi?? Heder till den eller de.

Marianne

 

Susanna: You are engaged in an important task — helping people to understand dyslexia and avoid stigmatizing people with dyslexia. I applaud your efforts to help people to understand that dyslexia involves a different organization of the brain and the visual field, not a deficit. It produces not only disadvantages most evident in difficulties with reading but also advantages from different patterns of visual organization, including talents in detecting patterns that include the whole visual field. It was a pleasure to meet you and to learn about your important efforts to gain better treatment of people with dyslexia. I think that is a great thing you are doing and I appreciate that.

 

Best regards, Kurt Fischer, Ph.D. Director of Mind, Brain, & Education
Harvard Graduate School of Education, Cambridge, MA, USA

 

Vilken bra bild på dig Susanna och lycka till med hemsidan!

Ingrid stålne