Internationell Dyslexikonferens 3 juni 2019
Den 3 juni 2019 genomfördes den första internationella dagen i Sverige med tema dyslexistyrkor; Dyslexi och kreativitet. Världsledande aktörer och forskare på området närvarande och talare. Är så stolt och glad att kunna vara arrangör av denna dag, då jag är projektledare för projektet VIDD. Några av talarna var för första gången i Sverige. Att så fina kollegor kom hit för att hjälpa dyslexisverige framåt. Tack!
Bland talarna fanns:
- Fernette och Brock Eide, The Dyslexic Advantage, USA
- Thomas G West, författare och föreläsare, USA
- Helen Taylor, forskare vid Cambridge University, England
- Gunnar Bjursell, Professor, Sverige
- Gustav Källstrand, Nobelprisexpert
- Sofia Ewerlöf, projektledare Dyslexialand
- Örjan Strandberg, STIK, Sverige
- En hälsning från Kate Griggs och Made By Dyslexia, England
H.K.H Prins Carl Philip närvarade under nästan hela dagen.
En konstutställning visades även under dagen på temat ”Dyslexi och kreativitet”. Medverkade gjorde bland annat designstudenter på Forsbergs Skola, @ochdyslexi och @words_edition.
Mer info om dagens program och talare finns nedan.
Många mailen och glada tillropen som kommit efteråt. Tusen tack!
Mer om konferensen på Svenska:
Delar av inbjudan från www.vidd.nu:
Dyslexi och Kreativitet
3 juni 2019,
Clarion Hotel Sign,
Stockholm
- Hur kan vi förhålla oss till dyslexi?
- Kan det vi kallar dyslexi innebära mer än bara problematik inom läs-och skrivområdet?
- Finns skillnader i förmågor som rör tänkande och kreativitet?
- Vad kan ”dyslexistyrkor” innebära?
Välkommen till en dag med internationella och svenska talare – den första i sitt slag i Sverige.
Möt bland andra:
- Drs. Brock and Fernette Eide, The Dyslexic Advantage, USA
- Thomas G. West, författare och föreläsare, USA
- Gunnar Bjursell, professor
- Gustav Källstrand, historiker och Nobelprisexpert
- Susanna Cederquist, föreläsare och lärare
- Dr. Helen Taylor, forskare, University of Cambridge
- Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse
En konstutställning på temat där bland annat studenter från
Forsbergs skola kommer att visa sina verk under dagen.
Denna dag kommer att lyfta VIDDprojektets underrubrik; från nedsättning till uppsättning. Vi kommer att belysa bland annat tänkande, kreativa processer, skapande och våra naturligt olika sätt att fungera.
Tillgänglighet är viktigt för oss!
Därför kommer dagen vara tillgänglig på både svenska och engelska.
Detta genom direkttolkning av Semantix Sverige.
– Välj ditt sätt, ditt språk!
Vi är stolta och glada över att ha närvaro från kungliga slottet på plats. H.K.H Prins Carl Philip kommer att närvara under dagen.
Vidare frågor som kommer att diskuteras är:
- Varför behöver vi prata om detta bredare perspektiv på det vi kallar dyslexi?
- Vad kan det få för konsekvenser för Sverige?
- Hur kan man som lärare och ledare inom estetisk verksamhet förhålla sig till detta?
- Vilka konsekvenser kan detta få på utbildningssystem och arbetsmarknad?
- Normer och samhälle; vad har vi att vinna på att förstå och ta styrkorna på allvar?
Film
Här ser du en kort film som sammanfattar hur dagen blev:
Presentation av några av talarna:
DRS. BROCK AND FERNETTE EIDE
The Dyslexic Advantage
Läkarparet Drs. Brock and Fernette Eide är grundare av den amerikanska organisationen The Dyslexic Advantage. De har även skrivit boken med samma titel där de beskriver bland annat MIND-styrkorna. Organisationen har tidigare anordnat konferenserna ”Dyslexi and Creativity” och ”Dyslexia and Innovation” i USA. De har tidigare inte talat i Sverige, så vi är oerhört stolta över att ha dem här som huvudtalare.
FERNETTE EIDE MD
Medgrundare, VD och Kontaktperson
Dr. Fernette Eide är medförfattare till ”The Dyslexic Advantage” och ”The Mislabeled Child” och är en internationell auktoritet på området dyslexi och inlärningsskillnader. Hon är en Magna Cum Laude med högsta avdelningsexamen vid Harvard-Radcliffe College och University of California-San Francisco, Hon har varit konsult i den Amerikanske presidentens bioetikråd samt besökande föreläsare på Stanford Graduate School of Education. Hon organiserar all utbildning gällande dyslexi-medvetenhet samt studentprogram och är chefredaktör för magasinet Dyslexic Advantage.
BROCK EIDE MD MA
Medgrundare och CFO
Dr Brock Eide är medförfattare till ”The Dyslexic Advantage” och ”The Mislabeled Child” och är, liksom Fernette, en internationell auktoritet på området dyslexi och inlärningsvariationer. Han är också medstiftare av Neurolearning, ett företag med samhällsnytta som affärsidé. Neurolearning skapar prisvärda och lättillgängliga verktyg som hjälper barn med variationer i inlärning och kognition – inklusive dyslexi – att blomstra. Brock är en Phi Beta Kappa-examen från the University of Washington samt the University of Washington Medical School och har, liksom Fernette varit konsult i presidentens bioetikråd och är även han, besökande föreläsare på Stanford Graduate School of Education.
Här ser du ett kort utdrag från Fernette och Brock Eides föreläsning från dagen:
THOMAS G. WEST
Författare och föreläsare
Thomas G. West är författaren till In the Mind’s Eye: Creative Visual Thinkers, Gifted Dyslexics and the Rise of Visual Technologies. Den här boken har utsetts till en av årets ”bästa av de bästa” American Library Association, och har översatts till japanska, kinesiska och koreanska. West har givit föreläsningar för auditorier inom vetenskap, medicin, konst, design, datorer samt näringsliv i USA och 19 andra länder.
West’s andra bok, Thinking like Einstein, handlar om visuellt tänkande och datorgrafisk teknologi. I sin tredje bok, Seeing What Others Cannot See, undersöker West hur dyslektiker och andra oliktänkare kan bidra till att göra upptäckter och lösa problem på innovativa och oförutsedda sätt. Hans föredrag fokuserar på flera mycket framgångsrika dyslektiker och deras familjer, bland annat en familj av visuella tänkare och dyslektiker i Storbritannien där fyra av dem är vinnare av Nobelpriset i fysik.
Han pratade senast i Sverige 2002 på Uppsala universitet, så vi är väldigt stolta att ha fått honom att besöka Sverige för denna dag.
Här ser du ett kort utdrag från Thomas G Wests föreläsning från dagen:
GUNNAR BJURSELL
Professor i molekylärbiologi. Pionjär inom svensk kulturmedicinsk forskning.
Docent i medicinsk och fysiologisk kemi, stipendiat vid Stanforduniversitetet i Kalifornien, bitr.
professor vid Institutionen för Klinisk Genetik vid Århus Universitet, gästforskare på Imperial Cancer Research Fund Laboratories i London, professor i molekylär genetik samt professor i molekylär biologi vid Göteborgs universitet, samt Chalmers Biocentrums första föreståndare. Initiativtagare och en av grundarna till den årliga Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg. Grundare av Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs Universitet och sedan 2011 huvudredaktör för Karolinska Institutet’s akademiska webbplats ”Den kulturella hjärnan”. Har varit vice ordf i RIFO, ledamot av den utbildningsvetenskapliga kommittén samt ingått i Dyslexistiftelsen.
Tilldelad Franska statens l´ordre National du Mérite 2001, Lars Salvius pris 2001, Göteborgs universitets pris för Konst och Vetenskap 2002, Svenska Kunskapspriset 2004, Längmanska kulturfondens stora pris 2006, Chalmersmedaljen 2006, Göteborgs stads förtjänsttecken 2009.
Sedan 1996 invald i Kungl Vetenskaps- och Vitterhetssamhället samt sedan 2008 invald i Ingenjörsvetenskapsakademien.
Här ser du ett kort utdrag från Gunnar Bjursells föreläsning från dagen:
DR. HELEN TAYLOR
Forskare, University of Cambridge
Dr Helen Taylor är forskare vid the University of Cambridge där hon fick sin Ph.D. på sin forskning om Framväxten av social komplexitet. Helen diagnostiserades själv med dyslexi efter att inte ha klarat sin första examen. Detta till trots premierades hon så småningom med såväl 1:st Class Honours som stipendier vilka möjliggjorde hennes Masters- och Ph.D.-diplom, samt flera utmärkelser för uniciteten i hennes forskning. Helen jobbar för närvarande på en ny teori om människans evolution, ”The Evolution of Complementary Cognition”, som förklarar att det sätt att tänka som vi betecknar som dyslektiskt, faktiskt är avgörande för vår adaptiva framgång som mänsklig art. Denna forskning presenterades i en BBC-dokumentär 2018 och kommer att ges ut som akademisk publikation senare i år.
”The Evolution of Complementary Cognition” förklarar hur våra förfäder utvecklades till specialisering i mellan sig kompletterande typer av informationshantering och visar därigenom att vi felaktigt har identifierat individers dyslexi / ADHD, som störningar i neuro-utveckling. Dessa annorlunda sätt att hantera information har misstolkats på grund av att utbildningssystemet, läs- och skrivförmåga mm, bygger på aspekter av kognition relaterad till detaljerad och repetitiv användning av information. Faktum är att individer med dyslexi / ADHD är specialiserade på att syntetisera en större bredd av information, med därav högre uppfinnarförmåga samt flexibilitet och högre anpassningsförmåga till förändringar. Dessa egenskaper var avgörande för vår arts överlevnad och har stor betydelse på flera olika områden. För närvarande undersöker Helen dessa egenskapers betydelse för företagens produktivitet och anpassning till förändring.
Filmen från Helen Taylors föredrag kommer inom kort.
GUSTAV KÄLLSTRAND
Historiker och Nobelprisexpert
Gustav jobbar på Nobel Prize Museum och forskar om Nobelpriset. Han brukar också föreläsa om
Nobelpristagarna och syns ofta i media, inte minst som en av programledarna av Nobelfesten 10 december.
”Många vägar till kreativitet”
Nobelpristagarna är ett fascinerande material för den som är intresserad av kreativitet. Vad kan vi lära oss av 900 personer som på olika sätt bidragit till mänsklighetens nytta? Gustav Källstrand tycker att den viktigaste lärdomen är att alla personer är kreativa på sitt eget sätt – och att olikheter därför är grunden till att få fram nya idéer.
Här ser du ett kort utdrag från Gustav Källstrands föreläsning från dagen:
SUSANNA CEDERQUIST
Föreläsare och rådgivare
Susanna är föreläsare, författare och rådgivare inom dyslexi under namnet En Bild av Dyslexi. I botten finns en lärarexamen och vidare studier i kurser inom specialpedagogik. Hon har sedan 10 år tillbaka arbetat med att visa på hela bilden av dyslexi, där även dyslexistyrkorna ryms. En uppsats och boken ”Dyslexi + styrkor = sant” finns i bagaget. Susanna utbildar och föreläser inom skola, högskola, på företag etc. Hon möter bland annat lärare, rektorer, deltagare inom högskolepedagogik, lärarstudenter, HR-avdelningar, utbildningsansvariga inom företag, föräldrar i dyslexikurser, politiker och högskolestudenter med dyslexi. Begreppen tillgänglig text och tillgänglig utbildning är centrala. Susanna är själv dyslektiker.
Hur kan vi förhålla oss till dyslexi? Normer? Vad innebär begreppet ”Kompetenseffektivisera” mera?
– Se hela bilden av dyslexi, även styrkorna!
Sedan 2016 innehar Susanna en plats i dyslexi- expertrådet till Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse.
Här ser du ett kort utdrag från Susanna Cederquists föreläsning från dagen:
ÖRJAN STRANDBERG
Ordförande för Stockholms Innovatörskrets, Talesperson för Nationella Innovatörsrådet, Grundare av Egenskapssamhället, utbildare på SAE Institute, yrkeskompositör, ledamot i STIMs Fördelningskommitté, styrelseledamot i SKAP, skriftställare och föredragshållare i musikpsykologi, innovation, immaterialrätt och filmmusik. Ingår i VIDDs referensgrupp.
Här ser du ett kort utdrag från Örjan Strandbergs föreläsning från dagen:
KONSTUTSTÄLLNING
På temat dyslexi och kreativitet visas en utställning under dagen.
Medverkande:
Forsbergs
Forsbergs Skola i Stockholm är en skola för grafisk formgivning, reklam, game art och game design samt copywriting. Sedan ett antal månader tillbaka har ett samarbete mellan projektet VIDD/ Susanna Cederquist och Forsbergs skola pågått. En halvdagsutbildning om dyslexi har bland annat genomförts med studenterna och arbetet har sedan resulterat i bland annat filmer på temat.
Eleverna fick uppdraget att i korta filmer visualisera de styrkor dyslexi kan innebära i relation till kreativitet. Vad ser vi om vi lämnar problemnormen bakom oss? Resultatet blev en samling konstnärliga filmer som på olika vis tar sin startpunkt i olika aspekter av dyslexi och kreativitet. Ibland konkret och ibland poetiskt.
Se ett smakprov av filmerna längst ned på sidan.
Sara Ahlström och Fanny Laubscher
Sara och Fanny är tidigare grafisk design studenter, som examinerades förra våren. Med sitt Examensarbete vill de öka förståelsen kring dyslexi hos icke-dyslektiker. Med det klassiska bokformatet som grund och genom att enbart använda typografi, text och ord utrycks de känslor och den hängivenhet många dyslektiker upplever när de läser och skriver.
Words_edition
Att använda ord i ett sammanhang där syftet inte är att de skall läsas. Går det?
Att betrakta bokstäverna och orden som visuella former och delar i ett mönster. Ord är vackra. Går det att göra text tredimensionell? Susanna Cederquist har lekt med perspektiv och försökt ta in fler dimensioner bland orden.
Fotona är inte manipulerade eller bearbetade. Är det så här en text kan upplevas för någon som inte kan avkoda ”platt”? Kanske.
_________________________________________________
Några bilder från utställningen:
Alla utställningstexter till konstutställningen gick att läsa på svenska eller engelska, med ögon eller öron via Blipsay Lyssningskoder.
Plats: Clarion Hotel Sign, Stockholm
Östra Järnvägsgatan 35, 111 20 Stockholm
Se på karta här:
Några av konststudenternas filmer:
Se ett smakprov av filmerna som studenterna på Forsbergs Skola har skapat till dagen och konstutställningen här:
”Thinking” Av Amanda Birath
”Visste du att en av tre amerikanska entreprenörer har dyslexi?
Inspirerat av dyslektikern Thomas Edison och hans uppfinning glödlampan, visualiserar den här filmen hur en idé leder vägen för många fler. Kanske bättre strategiskt och kreativt tänkande är en fördel i affärsvärlden?”
”LÄS MIG” av Josefine Simonsen
”Jag fick temat ”finding the odd one out” vilket menas med att man ser avvikelser i bilder och även i text. Många dyslektiker är duktiga på att tolka helheten i saker och det fick mig att tänka på färglära och rörelse. Jag ville skapa något som är svårt att tolka och titta på, något som gör att hjärnan och ögonen måste fokusera extra mycket för att kunna ta in all information i filmen.”
3D & Dyslexi av Nathalie Torpenberg
”Dyslektiker beskrivs ha ett starkt bildtänkande, vilket kan betyda att dyslektiker enklare kan återskapa tredimensionella former och symboler. Till skillnad från icke dyslektiker som oftare tänker tvådimensionellt.
Detta betyder att dyslektiker har en bättre förmåga att tänka tredimensionellt, att ta isär och sätta ihop tredimensionella former.”
”Cubehouse” av Victor Furustubbe
”Hur tänker man utanför boxen? Hur ser man helheten?
Jag kokade ner det till ordet Uppfattning.”
”Cycling with dyslexia” Av Fredrik Ottosson
”Med min film vill jag visa på dyslexi inte behöver vara kopplad till något annat än läs och skrivsvårigheter. Att dyslexi inte handlar om intelligens, lathet, förmågan att fokusera eller annat som som många dyslektiker fått höra inte minst under sin skoltid.
Jag vill också belysa att dyslexi inte alltid behöver vara ett hinder. En stor andel framgångsrika företagsledare och entreprenörer har dyslexi.”
Fler filmer från utställningen går att ta del av här
You find information in English here: