Arkiv för april 2025
Astrid Lindgren var ingen öronläsare
Nyligen fick jag i uppdrag att skriva för Unique Power och deras blogg. Resultatet blev texten: ”Astrid Lindgren var ingen öronläsare” 👉🏼 https://uniquepower.se/astrid-lindgren-var-ingen-oronlasare/ #öronläsa #läsamedöronen #astridlindgren #dyslexi #dyslexia #hittasinasätt #kompetenseffektivisera #dyslexibilda #dyslexistyrkor #läsaidag #läsa #uniquepower Texten finns även här nedan: Astrid Lindgren var ingen öronläsare Av Susanna Cederquist Fotograf: Elisabeth Ohlson (Wallin) “Vi vill träffa…
Läs merFöreläsning i Tanzania
I mars gick en extra rolig föreläsning av stapeln, nämligen i Tanzania. Från tidigare inlägg på EnBildavDyslexi:s sociala medier: ”Igår föreläste jag om dyslexi i skolan, dyslexistyrkor och hur vi skapar tillgänglig text – för lärare och andra intresserade i Tanzania. Känns så fint att bli inbjuden och kunna hjälpa till för att skapa en…
Läs merTack för omnämnande och tack!
Nyligen kom denna bok i brevlådan. Tack Malin Roca Ahlgren / @mrawords m fl för omnämndande och tack – roligt att ha varit med på ett hörn! Ser fram emot att ta del av hur slutresultatet blev. 🙂 #dyslexi #dyslexia #bok
Läs merVi i juryn ser fram emot nomineringar!
Förra året var Idor Svensson vinnare av dyslexipriset. Nu är nomineringen öppen till årets pris. Vem blir årets vinnare? Välkommen med din nominering! Jag och kollegorna i juryn ser mycket fram emot att ta del av dem. 🙂 👉🏼 https://dyslexipriset.com/nominering/ #nyfiken #dyslexipriset #dyslexipriset2025 #dyslexi
Läs merGemensam artikel om skolans förutsättningar
Gäller den vetenskapliga grunden inte för alla? Jag @enbildavdyslexi har funnits med i arbetet med denna debattartikel där bland annat aspekter på ”hjälpklasser”, specialpedagogik och vikten av vuxna med adekvat kompetens lyfts. Några konkreta förslag på vad vi ser kan förändra dagens skolsituation är: ✅ Begränsa antalet barn och elever i grupper/skolklasser ✅ Tidiga insatser,…
Läs merAtt vara författare..
Att vara författare är en titel jag är väldigt glad över att inneha. Inte minst är jag väldigt hedrad över att vara författare till läromedel. Att min senaste bok ”Dyslexi i skolan – se hela bilden”, används både inom lärarutbildning och logopedutbildning, liksom inom lärarfortbildning och kompetensutveckling är jag väldigt glad över. Det var ju…
Läs merArtikel i tidningen Specialpedagogik
Jag fick frågan och sammanfattade några tankar.. Några spontana tankar utifrån en första anblick på läroplansutredningen på förfrågan av tidningen Specialpedagogik / Vi Lärare om dyslexi. Och ja, min första tanke utifrån hur dyslexi beskrivs på flera ställen gör mig både lite rädd och orolig. Du finner artikeln här: https://www.vilarare.se/specialpedagogik/vi-larare-debatt/laroplansutredningens-foraldrade-syn-pa-dyslexi-gor-mig-radd-och-orolig/ Texten kan du även finna…
Läs merDyslektiker på arbetsmarknaden
Får man ens säga ordet ”dyslektiker” tänker kanske du…? Jag gör det. Det handlar om vad man lägger i ordet och att man kan vara många saker samtidigt. Mamma, chef, dyslektiker…. Farfar, präst, dyslektiker… Jag säger det främst ibland av anledningen att det är smidigt. För en tid sedan föreläste jag för företagare, anställda och…
Läs mer