Astrid Lindgren var ingen öronläsare
Nyligen fick jag i uppdrag att skriva för Unique Power och deras blogg.
Resultatet blev texten:
”Astrid Lindgren var ingen öronläsare”
👉🏼 https://uniquepower.se/astrid-lindgren-var-ingen-oronlasare/
#öronläsa #läsamedöronen #astridlindgren
#dyslexi #dyslexia #hittasinasätt #kompetenseffektivisera #dyslexibilda #dyslexistyrkor #läsaidag #läsa #uniquepower
Texten finns även här nedan:
Astrid Lindgren var ingen öronläsare
- Publicerat: 14 april, 2025
Av Susanna Cederquist
Fotograf: Elisabeth Ohlson (Wallin)
“Vi vill träffa dig, för vi tror att du kanske kan hjälpa en av våra medarbetare”, sa ett företag när de kontaktade mig som expert inom dyslexi.
Några veckor senare träffade jag kvinnan som ringt upp mig, tillsammans med medarbetaren. Samtalet inleddes med att jag ställde ett antal frågor, varvat med beskrivningar av dyslexi ur ett vuxenperspektiv. Efterhand förändrades stämningen i rummet. Några tårar rullade ner för medarbetarens kinder.
Det är inte ovanligt att igenkänning, liksom nya perspektiv, väcker känslor.
Att prata om våra olikheter och olika sätt att fungera är viktigt. Det görs ofta i termer av mångfald och inkludering, nerskrivet i policydokument. Men att samtidigt lyfta den ofta osynliga rangordningen som präglar våra olika sätt att arbeta och ta in information på är mer ovanligt. Det är där, i själva görandet, som nyckeln till verklig förändring finns.
När vi pratar om dyslexi står ofta fokus på läs- och skrivproblematiken, vilket inte är konstigt – den är påtaglig. Men i mitt arbete lyfter jag också fram dyslexistyrkorna och hur vi kan kompetenseffektivisera. Vi behöver se hela bilden och hitta hållbara vägar framåt.
Vilka steg kan vi ta? I rollen som kommunikatör, HR, chefer, medarbetare med flera. Och som privatperson?
För ofta hänger allt ihop.
Ögonläsare och öronläsare
En aspekt av våra olika sätt att fungera handlar om läsning. Idag kan vi läsa på olika sätt, ta till oss text med våra ögon, öron eller fingrar (punktskrift).
Att öronläsa handlar om att lyssna på en text via talsyntes i datorn eller mobiltelefonen. Det kan även vara via lyssningskoder i tryckt text. Eller så kan man ta till sig en bok genom att lyssna på en ljud – eller talbok.
Vilket sätt som vi effektivast läser på varierar från person till person. Många med dyslexi blandar ögonläsning och öronläsning. Flertalet med dyslexi läser oftast effektivast med öronen när det är längre texter och det finns tidsbegränsningar. Hur vi bäst tar till oss text, som ögonläsare eller som öronläsare är ett ämne som är mer aktuellt än någonsin.
Jag hade nyligen förmånen att besöka Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan 46 i Stockholm. Att stiga in i hennes värld var en fin upplevelse. Att vara på plats där hon satt, eller ofta låg ned, och skapade alla fantastiska berättelser. Vad vore vi utan dem? Hennes verk är som en gemensam referensram, som präglar oss mer än vi kanske inser.
Att öva öronläsningsförmåga
Jag läste också, det vill säga öronläste, en bok om Astrid. I boken beskrevs hur hon, på äldre dagar, sörjde att hennes försämrade syn hindrade henne från att läsa. Och ja, Astrid var inte en öronläsare, men det hade hon kunnat vara om hon fått möjlighet att öva upp sin öronläsningsförmåga, för att ännu längre kunnat förbli en läsare. Att öva upp sin öronläsningsförmåga är en omställning som kan ta tid, men det går. Unique Powers grundare Anna Bergholtz är ett exempel på en person som gått från att ögonläsa till att öronläsa. Som 24-åring blev hon blind. Idag är hon tacksam för sin envishet att inte ge upp att öva öronläsning. Idag öronläser hon det mesta.
”Jag har ökat hastigheten på uppläsningen av ljudböcker och läser mer böcker än jag någosin gjort”, säger hon.
Vi läser för att kommunicera, ta till oss information och mycket annat. Liksom att få läsupplevelser. Att stiga in i böckernas värld och i lärandets värld.
Det finns många öronläsare där ute. Både primära öronläsare som många med dyslexi är. Även andra som med tiden kan bli öronläsare för att ha kvar ingången till läsupplevelsen. Som i Astrids fall är försämrad syn en vanlig orsak till att byta sitt sätt att läsa. Det kan också vara kroppen som sätter stopp. När man inte längre har orken att hålla i en bok kan ljud -och talböcker bli ovärderliga. Öronläsning är med andra ord en fantastisk möjlighet till läsning inom alla delar av livet.
Slutet på historien
Hur gick det då med medarbetaren på företaget som kontaktade mig? Det som texten inleddes med.
Jo, en av frågorna jag arbetade vidare med inom företaget var just texttillgänglighet. Hur kunde vi skapa tillgängliga texter i olika sammanhang? Och hur var det att vara öronläsare inom företagets alla aspekter?
Och medarbetaren som först hade svårt att klara internutbildningen blev ”toppstudenten” och uppmärksammad på riksnivå för hens kompetens. Så lösningar finns och en av dem kan vara öronläsning, liksom att förstå sina styrkor och använda sin kompetens fullt ut.
Text: Susanna Cederquist, expert inom dyslexi och en av våra konsulter.
Vill du få mer kunskap om dyslexi och hur man kan kompetenseffektivisera? Hör av dig till oss!