Intervju för Skolporten

Du finner intervjun HÄR

Screenshot
Screenshot

Ökad förståelse om dyslexi i ny kurs

Publicerad: 9 september

Uppdaterad: 10 september

John Miller
Skribent:John Miller
Susanna Cederquist. Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Susanna Cederquist, lärare, föreläsare och lärarfortbildare med fokus på dyslexi, du har designat Skolportens digitala kurs Förstå dyslexi i undervisningen.

Vem riktar sig den digitala kursen till?

– Den riktar sig till lärare i alla ämnen verksamma i årskurs 4 till 9 och kräver inga förkunskaper. Kursen är väldigt konkret och utgår från olika exempel på hur man kan arbeta i klassrummet som kursdeltagarna sedan kan applicera i sin egen verksamhet.

– Goda kunskaper om dyslexi är nödvändigt för att man ska kunna bedriva likvärdig undervisning. Det är av stor vikt att som lärare förstå barn med dyslexi som man möter, både vad gäller utmaningarna kring läs- och skrivområdet, men också deras styrkor så att inte eleverna utestängs från att lära sig eller ges möjlighet att visa sin kunskap. Det gäller att få en rättvis bild av dessa elever och deras situation, särskilt just nu då ämnet kanske är mer aktuellt än någonsin. Och alla lärare möter dessa elever, även om man känner till det eller ej. 

Vad får deltagarna med sig?

– Deltagarna får ökad förståelse för barn med dyslexi, hur de fungerar och vad de kan uppleva i klassen och i skolsituationen. Deltagarna får också med sig kunskap om vad man bör vara uppmärksam på, vad som kan hända, men också verktyg för hur de kan arbeta med eleverna och hur det kan förebyggas. Elevhälsa, en likvärdig skola, och att elever ska lyckas är centralt. 

Susanna Cederquists kurs 

FÖRSTÅ DYSLEXI I UNDERVISNINGEN

MED SUSANNA CEDERQUIST

Som lärare möter du elever med dyslexi dagligen, vare sig du känner till det eller ej. Det dyslektiska tänkandet inverkar på skolans alla ämnen, både positivt och negativt. För att skapa en hållbar och likvärdig undervisning som ger trygga elever krävs förståelse. Därför är kunskapen om hur dyslexi fungerar relevant för all personal i skolan. Den här kursen ger dig insikter och verktyg för att bemöta elevers olikheter utifrån ett dyslexiperspektiv.